Kategorier
Produkter Tips

Akne

Akne är en inflammatorisk sjukdom som oftast infinner sig i tonåren när kroppen genomgår en hel rad förändringar, särskilt hormonförändringar. Det betyder dock inte att vuxna inte får akne. Till och med bebisar och småbarn kan drabbas.

Orsakerna till akne

En av de vanligaste orsakerna är täppta hårsäckar (pormaskar) som inflammeras. Pormaskar uppstår naturligt och gradvis beroende på hur hudcellerna bildas. En täppt hårsäck resulterar inte alltid i akne. Om huden är frisk löser pormasken upp sig själv.

När immunförsvaret reagerar på bakterier, lipider eller androgener (manliga könshormoner) kan en mikro inflammation dock uppstå under huden. Till en början kan inflammation inte upptäckas med ögat. Men om huden bildar mycket talg kan inflammationen förvärras och ge upphov till akne.

Hormoner och akne

Det finns en stark koppling mellan akne och hormonförändringar. Därför är det ofta svårt för kvinnor att helt bli av med akne även efter att de lämnat tonåren, till skillnad från män som sällan får akne efter att de lämnat puberteten. Hormonförändringar som sker i samband med graviditet, klimakteriet eller menstruation påverkar förekomsten av akne hos kvinnor.

Förutom hormoner och ärftlighet påverkas förekomsten av akne även av hur man vårdar sin hud, vilket smink man använder, stressnivåer, livsstil, bakterier i porerna, användningen av anabola steroider och läkemedel som innehåller litium, barbiturater eller androgener.

Olika slags akne och symtom

Talgkörtlar producerar fett naturligt. Om körtlarna är blockerade kan det leda till svarta prickar, vita pormaskar eller finnar.

  • Svarta prickar eller öppna komedoner är små svarta prickar som uppstår när en talgkörtel är blockerad.
  • Vita pormaskar är en typ av finne: en rund, upphöjd lesion med en vit prick längst upp.
  • Finnar är oftast smärtsamma och upphöjda rodnader fyllda med var.

Så blir du av med akne

Akne påverkas i hög grad av genetik och det finns inget garanterat sätt att helt och hållet bli av med akne. Det är dock möjligt att till stor del lindra symtomen och därmed minimera konsekvenserna av akne, såsom ärr. Vad hjälper då mot akne?

Så vårdar du problemhy

I kampen mot akne är det viktigt att vårda huden rätt:

  • Grundprincipen är att rengöra huden väl så att oönskade bakterier inte får chansen att orsaka en inflammation. Rengör ansiktet två gånger dagligen – morgon och kväll. Använd ett bra micellärt vatten mot akne eller en rengöringsgel mot akne. Använd rengöringsprodukter och sminkborttagare utan alkohol eftersom de irriterar och torkar ut huden. Torr hy tenderar nämligen att producera mer talg.
  • Återfukta huden efter rengöring. Satsa på en salva eller en kräm mot akne som hjälper finnar att läka snabbare och dessutom motverkar att nya finnar uppstår. Viktigt att huden är fuktig och ej torr! 
  • En lokal aknebehandling som skyndar på läkningsprocessen bör alltid appliceras direkt på finnen över natten.

Produkter mot akne

Problemhy kräver särskild omvårdnad eftersom vanligt smink kan försämra symtomen på akne. Satsa därför på specialiserade produkter mot akne som är framtagna av ansedda företag och som har kompetens att behandla de olika typerna av akne samt att dess innehåll är så bra att det gör skillnad i huden långt ner och ej bara på ytan. Det kan du läsa om här i bloggen, CE-märkta produkter.

Jag rekommenderar produkter som är tillämpade till akne och som gör skillnad snabbt i huden. Dessa är;

  • Aknicare från Synchroline,
    http://www.aknicare.se/sv/start/
  • Osk serien från Tebiskin, http://www.tebiskin.se/sv/start/konceptet/produkterna/acnebenagen-hud/

Hör av dig till mig maria@xsensi.se så hjälper jag dig med rätt produkter just för dig!

Ta hand om dig!

Mvh Maria Bergendahl, Xsensi