Kategorier
Produkter Tips

Behöver vi solskydd på hösten och vintern?

När det är dags för solsemester brukar vi vara noga med att smörja in ansikte och kropp med solskydd. Det vi lätt glömmer bort är att SPF (solskydd) även är viktigt under höst- och vinterdagar.

Soliga dagar är inte bara härliga. De gör även nytta för oss eftersom solen är en källa för D-vitamin. Det är ett vitamin som hjälper kroppen att tillgodogöra sig ämnen som fosfor och kalcium. Men solen är också en av de största bovarna när det kommer till ålderstecken – och hudsjukdomar.

Vad är UV-strålning?

UV-strålning, eller ultraviolett strålning, kan delas in i tre grupper: UVA, UVB och UVC. I de flesta hudvårdande produkter som innehåller SPF finns ett skydd mot både UVA och UVB. De båda typerna av strålning kan vara skadliga för huden i för stor mängd, och kommer främst från solen.

UVA är den strålning som gör oss solbruna. Det är även den som kan bidra till för tidigt åldrande, då den kan tränga djupt in i huden. UVB-strålningen gör att vi kan bränna oss om vi solar för mycket. UVC-strålning stoppas av atmosfären och når därför inte jordens yta. För att enkelt särskilja UVA och UVB kan man tänka UVA Ageing (åldrande) och UVB Burn (bränna) – det är dock inte de officiella benämningarna, men underlättar för minnet.

Hur påverkas huden av UV-strålning?

UV-strålar kan göra att hudceller och bindväven i huden skadas. Ett av de första tecknen på att man har lapat för mycket sol är att huden blir torr. I en torr hud kan ”torrhetslinjer” uppstå. Tas inte dessa om hand, med hjälp av hudvårdande produkter, kan de i sin tur utvecklas till fina linjer som med tiden kan bli djupare – rynkor.

I längden kan UV-strålar göra att huden får pigmentförändringar eller i värsta fall utvecklar hudcancer. Tänk på att UV-strålar finns även om solen inte skiner, men inte lika starka förstås.

Solskydd under vintertid – behövs det?

Solen skiner även på hösten och vintern, så att använda solskydd är i sin dagkräm är ett bra alternativ för att slippa skada sin hud.

Under skidsemestern, eller om marken täcks av snö även på hemmaplan, bör du dock alltid överväga att smörja in ansiktet med hög SPF. Detta för att snö reflekterar solens strålar ganska starkt eftersom snön är ljus. Det här gäller speciellt för dig som har lätt för pigmentering, har rosacea, känsligare, ljusare eller fräknig hy. Detta då den typen av hud oftast är mer känslig mot solen.

Är du aktiv samtidigt som du pulsar i snön kan ett solskydd som är vattenresistent vara att föredra. På så sätt undviker vi att skyddet svettas bort. Ett litet solstift i fickan är behändigt att plocka upp för att snabbt bättra på skyddet på ansikte och läppar.

På kliniken använder vi oss av TEBISKINS dagkrämer med solskydd 30 eller 50, eller SYNCHROLINES produkter med skräddarsydda krämer med SPF.

Eller så kan man välja SUNWARDS® som är ett kliniskt solskydd i fräsch neutral doft med unika egenskaper baserade på djupgående forskning och teknologi för ett säkert och effektivt ljusskydd. Den patenterade Synchroblock-teknologin bevarar fullvärdigt UVA-skydd och förhindrar att UVB-skyddet absorberas av huden vilket sammantaget ger säkert, långsiktigt och effektivt solskydd.

Produkterna har en lätt kladdfri formula utan att täppa till eller lämna vit ytfilm. Flertalet produkter är multifunktionella med kompletterande hudvårdande egenskaper och finns för både ansikte, kropp och barn. Innehåller även MSM (naturlig sulfasubstans) som lugnar och har antiinflammatoriska egenskaper.

Vill du veta mer om våra produkter och vad just du behöver så är du välkommen att boka en kostnadsfri konsultation på kliniken eller via samtal eller Facetime.

Vi ses!