Kategorier
Nyheter

PH-värde

Många av er vet och känner till begreppet pH-värde, men kanske inte alla känner till att vår hud har ett eget pH-värde, och att ett fel sådant kan orsaka flera utav våra vanliga hudproblem och att det faktiskt finns produkter som snabbt och enkelt kan återställa vårt pH-värde när det är fel.
pH-värde är ett mått som visar om någonting är surt, neuralt eller basiskt. Skalan är enligt 0-14 där sju är neutralt, värden över sju är alkaliska (basiska) och under sju sura. Logiskt sett tänker man direkt att huden borde ha runt sju och vara neutral, men så är det inte. Vår hud har ett pH-värde på 4.5-5.5.
Någonting som vi vanligtvis utsätter vår hud för varje dag och som är svagt alkaliskt (basiskt) är kranvatten. När vår hud kommer i kontakt med vatten höjs pH-värdet och blir mindre sur och effekten vi får utav det är att vi känner oss torra och det kan strama i huden.

Det är inte bara vatten som kan störa pH-värdet i huden, utan även vissa hudvårds produkter som appliceras i ansiktet. Samt användning utav tvål och vatten i ansiktet stör pH-värdet.
Beroende på hudtyp och beroende på produktens pH. En allt för alkalisk (basisk) rengöring kan ge obalans i huden och obehag.
Att ha en rengöringsprodukt som är skonsam för huden är väldigt viktigt för att undvika hudproblem. En fet hud kan däremot må bra utav en alkalisk (basisk) rengöring, då den har ett lägre pH-värde än en normal till torr hud. Då man sköljer bort rengöringsprodukten från fet hud med vatten som är svagt alkaliskt landar pH-värdet tillslut där det bör vara, kring 4.5-5.5.
Det viktiga är ändå att använda produkter som har rätt pH i rengöringen, eller så får man följa upp med ett ansiktsvatten efter rengöring som neutraliserar pH-värdet och hjälper huden att få tillbaka värdet kring 4.5-5.5.

Huden kan själv få tillbaka rätt pH-värde, men det tar längre tid samt att de påfrestar huden mer, och det i sin tur kan leda till förtida åldrande genom att du fortare får linjer och rynkor.
Om du har ett bra pH-värde i huden märker du normalt inte utav det. Huden upplevs då oftast inte ha något större problem.

Vårt naturliga skydd på huden:

Syraskyddsmanteln heter det som klär vår yta ytterst och den består utav fettsyror, vaxer, olika salter, mjölksyra och olika fettalkoholer. Denna skyddande yta byggs framförallt upp under natten, men fortsätter även under dagen och du får ju längre dagen går ett surare pH-värde i huden. Det är en av anledningarna till att du ibland kan känna dig normal i huden under morgonen men väldigt glansig på eftermiddagen. Vilket är väldigt vanligt!
Syraskyddsmanteln har som uppgift att skydda oss och är aningen sur. Att den är aningen sur gör att mikroorganismer inte trivs i den miljön och därför inte angriper huden. Ett alkaliskt (basiskt) pH-värde däremot trivs de i, och kan då skapa problem, t.ex. hudinflammationer. Denna viktiga mantel finns överallt på kroppen, inte bara i ansiktet. Det är som sagt någonting som kroppen själv produceras och som är som en osynlig film.

Jag nämnde tidigare att ett ansiktsvatten efter rengöring av ansiktet återger rätt balans i huden. Många utav mina kunder ser det som ytterligare en rengöringsprodukt, vilket det delvis är. Men dess främsta uppgift är inte att ta bort smuts och smink utan balansera pH-värdet. Många alkaliska rengöringsprodukter behöver ett ansiktsvatten efter för att normalisera huden.

Många märken har ett ansiktsvatten i sin serie, men de finns en del som inte har. Det betyder inte att de är ett dåligt märke, utan att de redan har ett lågt pH-värde i sina rengöringar eller att dess pH-värde redan är runt 4-5, och alltså inte behöver ett ansiktsvatten.

Hoppas nu att ni vet lite mer om huden och dess egna pH-värde, att det påverkar hudens tillstånd väldigt mycket.

Hör av er om ni vill ha tips på produkter som är rätt för just dig! maria@xsensi.se

Mvh Maria Bergendahl