Masseter (tandgnissling, tandpressning)

Masseter (tuggmuskeln) kan med god effekt behandlas med botulinumtoxin när man har problem med tandgnissling eller tandpressning. Om man biter konstant eller gnisslar kan detta ge upphov till spänningshuvudvärk och migränliknade anfall. Det kan även i svåra fall leda till att man gnisslar så mycket att tänderna nöts ned. Då muskeln är överaktiv leder det ofta till ett kantigare utseende vid nedre delen av käkpartiet. På grund av detta kan man efter behandling uppleva en avsmalnade effekt i nedre delen av ansiktet.

Hur går behandlingen av masseter till?

Samtliga behandlingar påbörjas alltid med konsultation där vi diskuterar just dina önskemål och förutsättningar inför en behandling. Sedan om allt känns bra kan vi påbörja behandlingen redan efter konsultationen. Först rengör vi och sedan markerar vi noggrant de område som skall behandlas. Sedan utför vi behandlingen med en väldigt tunn, fin nål och ger två till tre stick fördelat på vardera sida i tuggmuskeln. Därefter får du lite tips och råd som hjälper dig att få bästa resultat. Oftast behövs inget återbesök men ibland kan vi behöva utvärdera och eventuellt göra en mindre kompletteringen efter två veckor.

Den kompletteringen är alltid kostnadsfri.

}

Behandlingstid

30 minuter

T

Full effekt

ca 14-21 dagar

Håller mellan

ca 3-5 månader

Pris

4000 kr

Resultatet

Redan de efter ca 1-3 dygn kan du känna en avslappnande effekt i muskeln. Full effekt uppnås oftast efter två till tre veckor. Effekten håller i sig cirka 3-5 månader.

Viktigt att tänka på efter behandling av masseter

Under de första 24 timmarna skall du inte

Massera eller trycka på de behandlade områdena så man inte ökar risken för spridning av injektionen.
Sola, varken i solljus eller under solarium.

Du ska undvika träning då det kan öka blodcirkulationen och värmen i kroppen vilket kan leda till att du ökar spridningen av medlet. Men en långpromenad eller lugn cykeltur är inget hinder.

Att tänka på innan behandling av masseter

När du kommer för behandling är det viktigt att du inte har en aktiv infektion i kroppen. Du får inte heller vara gravid eller amma.

För att minska risken för blåmärken bör du inte ha tagit läkemedel som ökar blödningsrisken, de senaste tre dagarna.