Håravfall

PRP har funnits som metod under några decennier. Det har tidigare använts behandling av idrottsskador samt för hudföryngring, då även populärt kallad för ”vampyrmetoden”. På senare år har den mer och mer börjat användas inom hårbehandling då man i princip kan få nästan lika bra effekt som med hårtransplantation, dock till ett betydligt lägre pris.

Det finns flera kontrollerade vetenskapliga studier där man har visat få en god tillväxt av hår med hjälp av PRP-behandling hos de flesta. Dessutom blir hårstråna tjockare och håret blir mer slitstarkt. Man använder en koncentrerad mängd plasma och blodplättar som tas fram från patientens eget blod med hjälp av centrifugering.

Medlet injiceras därefter med små stick i hårbotten cirka 3 mm djupt. Plasman innehåller många olika typer av tillväxtfaktorer som tillsammans stimulerar stamcellerna kring hårsäckarna samt ökar blodförsörjningen vilket gör att håret stimuleras till återväxt. Själva besöket tar totalt en timme.

Det behövs oftast tre behandlingar med fyra veckors intervall för att få bästa resultat. Man märker sedan en snabb effekt, vissa redan efter två veckor, där slutresultatet kan ses efter tre till sex månader. Vi rekommenderar att man därefter får en påfyllnad var 6 eller 12 månad för att säkerställa bestående resultat.

Pris 3400 kr per behandlingstillfälle.

 

Stina Sunnanväder

Botox & PRP 

Stina är sjuksköterska och arbetar med PRP-behandling mot håravfall. Hon är även forskningssköterska på Pharmasite.